Word gezonder door rustiger te ademen

Welkom

Fijn dat je deelneemt. Vooraf vertel ik je kort hoe je deze online Buteykotraining kan doorlopen en wat je nodig hebt.


Opbouw online Buteykotraining

Deze online Buteykotraining is opgebouwd uit 11 modules. Deze modules bestaan uit een aantal lessen die je in een vaste volgorde mag doorlopen. In de laatste les van elke module vind je een korte samenvatting, de huiswerkopdrachten en een toets.

Neem de tijd om het huiswerk te doen.

In Module 1 leer je dat je voortaan door de neus mag ademen. Voor sommige mensen is dit moeilijk. Wanneer het nog niet lukt, wacht je nog even om verder te gaan naar Module 2. Tenslotte maak je de toets. Daarna mag je door naar de volgende module. Gezegd moet worden dat de eerste module pittig is. Het is meteen ook de langste module van de Buteykotraining. Dus daarna kan het alleen nog maar meevallen…

Wat is de Buteykotraining

Huiswerk en oefeningen

Neem bij het doen van het huiswerk en de oefeningen altijd de juiste volgorde in acht. De gedachte hierachter is dat het geen zin heeft om te beginnen met ademhaling verminderen als jij nog de grootste moeite hebt om door je neus te ademen. Dan maak je het jezelf veel te moeilijk. Bouw het stap voor stap op.

In de online Buteykotraining leer je wat de juiste volgorde is voor het doen van de oefeningen en het huiswerk is:

 1. Ademen door de neus
 2. Juiste houding
 3. Adem waarnemen
 4. Spieren ontspannen
 5. Ontspanningsademhaling 1: comfortabel zitten, ontspanning en adem waarnemen
 6. Ontspanningsademhaling 2: comfortabel zitten, spieren ontspannen, adem waarnemen en zinspelen op verminderen
 7. Ontspanningsademhaling 3: adem verminderen vanuit ontspanning
 8. Ontspanningsademhaling 4: adem sterker verminderen vanuit ontspanning

 

Door het volgen van de modules houd je automatisch de juiste volgorde aan. Ieder mens is verschillend en we hebben elk een eigen tempo. Hieronder vind je het huiswerk per week beschreven. Dit is een richtlijn. Misschien heb jij meer of minder tijd nodig. Hoe dan ook: ongeduld werkt contraproductief.

Dus neem je tijd voor het huiswerk en de oefeningen. In het begin ben je er een half uur per dag aan kwijt. Gaandeweg wordt dat meer. Je mag dan rekenen op ongeveer 45 tot maximaal 60 minuten voor het doen van de pols, controlepauze en ontspanningsoefeningen. Dit is verdeeld over 3 momenten op een dag. Daarnaast is er nog wat tijd nodig om oefeningen met inspanning te doen.

 

Het huiswerk per week

Heb je meer tijd nodig, dan neem je die. Voel je juist dat je verder kan, dan doe je dat. Het is geen wet. Iedereen is anders. Het is een kwestie van jezelf aanvoelen.

 

Week 1: Module 1, 2 en 3

 • Probeer door de neus in en uit te ademen. Dit kan in het begin oncomfortabel aanvoelen. Dat is normaal. Het zou mooi zijn als het je lukt je tempo dan aan te passen, zodat je door de neus kan blijven ademen. Dus accepteer dat je de komende tijd iets langzamer de trap oploopt, omdat je moet wennen aan de neusademhaling. Ben niet te streng voor jezelf als het een keer niet lukt.
 • Komende 3 dagen ga je je ademhaling observeren. Hoe adem je eigenlijk? Door de neus? Door de mond? Waar voel je het? Hoog of laag? Hoor je het? Zie je het?
 • Alles met de mond dicht doen, behalve praten en eten natuurlijk 😊
 • Zuchten en hoesten: niet meer doen. Doe je het toch dan de minipauze, ook na niezen.
 • Slapen met de mond dicht, probeer af te plakken als dat mogelijk is. Indien mogelijk slaap je op je buik of op je zij.
 • Oefenen met hardop voorlezen, 10 à 15 minuten per dag. Totdat dat geen moeite meer kost. Pas de techniek toe tijdens je gesprekken. Zingen mag je ook oefenen.
 • Ontspan je spieren bij wakker worden 5 minuten, in de middag 5 minuten en voor het slapengaan 5 minuten.

 

Week 2: Module 4, 5 en 6

 • Zitten en staan in de juiste houding
 • Cobra doen, bijvoorbeeld 1 x per dag, maar meer mag ook. Misschien kun je de cobra meerdere keren achter elkaar doen, maar forceer niets.
 • Dragen van de borstband zolang dit ondersteunt.
 • Adem waarnemen zonder oordeel bij wakker worden en naar bed gaan.
 • Voelen wat het doet als je bv je ogen omhoog richt of je wangen bolt.
 • Teken je ademhaling. 2x per dag 1 minuut. Het zou mooi zijn als je na 1 of 2 dagen je ademhaling 2 minuten kan volgen of misschien lukt het zelfs 3 minuten….
 • Pols meten en opschrijven, controlepauze meten en direct daar achteraan 5 minuten ontspanningsademhaling en vervolgens opschrijven. Bij wakker worden 5 minuten, in de middag 5 minuten en voor het slapengaan 5 minuten. De oefening zo mogelijk 2x achter elkaar doen. Dus aan het einde van de dag heb je 6 waarden.

 

Week 3: Module 7, 8 en 9

 • Pols meten en opschrijven, controlepauze meten en direct daar achteraan 5 minuten ontspanningsademhaling en vervolgens opschrijven. Bij wakker worden 5 minuten, in de middag 5 minuten en voor het slapengaan 5 minuten. De oefening zo mogelijk 3 à 4 x achter elkaar doen. Dus aan het einde van de dag heb je minimaal 9 waarden.
 • Heet/warm water met 1/3 theelepel zeezout drinken voor ongeveer een maand. Daarna alleen nemen bij klachten.
 • Magnesium nemen voor 6 weken.

 

Week 4: Module 10 en 11

 • Pols meten en opschrijven, controlepauze meten en direct daar achteraan 5 minuten ontspanningsademhaling en vervolgens opschrijven. Bij wakker worden 5 minuten, in de middag 5 minuten en voor het slapengaan 5 minuten. De oefening zo mogelijk 3 à 4 x achter elkaar doen. Dus aan het einde van de dag heb je minimaal 9 waarden. Maximaal 25 minuten per sessie bezig zijn.
 • Stappenoefening minimaal 1 x per dag (herhaal oefening 3 tot 5x)
 • Hurkoefening minimaal 1 x per dag (herhaal oefening 3 tot 5x)

 

Cursusschema

Module 1 Theorie
Les 1 Wat bedoelt Dr. Buteyko met een diepe ademhaling?
Les 2 Wie was Dr. Buteyko?
Les 3 Lesje Biologie
Les 4 De diepe ademhaling
Les 5 De kern van de Buteyko methode
Les 6 Samenvatting en huiswerk
Module 2 Aanvallen opheffen
Les 1 Neus dicht! Wat nu?
Les 2 Hoe stop je een aanval?
Les 3 Samenvatting en huiswerk
Module 3 Dagelijkse toepassing
Les 1 Waarom je beter door de neus kan ademen.
Les 2 Slapen
Les 3 Praten
Les 4 Minipauzes
Les 5 Samenvatting en huiswerk
Module 4 Juiste houding en ademhaling waarnemen
Les 1 De juiste houding
Les 2 De cobra
Les 3 De borstband
Les 4 De ogen
Les 5 Teken je adem
Les 6 Ademhaling waarnemen
Les 7 Samenvatting en huiswerk
Module 5 Spieren ontspannen
Les 1 Spieren ontspannen
Les 2 Samenvatting en huiswerk
Module 6 Meten Pols, Controlepauze en ontspanningsademhaling
Les 1 Meten is Weten
Les 2 De hartslag
Les 3 De controlepauze
Les 4 Criteria van longventilatie
Les 5 De volgorde van training
Les 6 Samenvatting en huiswerk
Module 7 Reinigingsreactie
Les 1 Wat is een reinigingsreactie?
Les 2 Zout water
Les 3 Samenvatting en huiswerk
Module 8 Ademhaling verminderen
Les 1 Hoe verminder je de diepte van je ademhaling?
Les 2 Wanneer train je juist?
Les 3 Factoren die de ademhaling verminderen
Les 4 De tien regels van Dr. Buteyko
Les 5 Samenvatting en huiswerk
Module 9 Voeding
Les 1 Wat is de invloed van voeding op je ademhaling
Les 2 Samenvatting en huiswerk
Module 10 Sport
Les 1 Wanneer mag je sporten?
Les 2 Stap en hurk
Les 3 Samenvatting en huiswerk
Module 11 Afbouw
Les 1 Hoe lang ga je door met de Buteykotraining?
Les 2 Meer over medicatie
Les 3 Buteykotraining wetenschappelijk bewezen?
Les 4 Samenvatting en huiswerk
Les 5 Afsluiting
Powered By WP Courseware

Verwachtingen

 • Schrijf in een notitieschrift op wat je verachtingen zijn van deze online Buteykotraining.
 • Schrijf ook op wat de verwachtingen zijn van jezelf.

Disclaimer

Dank je wel voor de deelneming aan de online Buteykotraining. In jouw aanmelding ben je akkoord gegaan met de algemene voorwaarden.

Toch wil ik je er nog graag op wijzen dat deze Buteykotraining voor informatieve doeleinden is ontwikkeld en op geen enkele manier mag worden gebruikt als vervanging voor advies van jouw arts. Aarzel nooit om jouw arts om advies te vragen over jouw betrokkenheid bij de oefeningen. Het toezicht en de toestemming van jouw arts zorgen voor een veilige en effectieve implementatie van de informatie die door Buteykotraining wordt gepresenteerd. Als oefeningen of benaderingen die zijn geleerd door middel van deze educatieve cursussen en consulten die door Buteykotraining worden gegeven, ongemak of gezondheidsproblemen veroorzaken, stop dan onmiddellijk en neem contact op met jouw arts.

Bij twijfel over jouw gezondheid raadpleeg je altijd de arts. Ook voor het stoppen of verandering van de dosering van medicatie raadpleeg je altijd jouw huisarts. Alleen een arts is bevoegd om een sluitende diagnose te stellen en te bepalen of verandering van medicatie aan de orde is. De arts bepaalt ook op welke manier dit gebeurt.

Als je ervoor kiest om cursussen en consulten te volgen die door Buteykotraining alleen voor educatieve en informatieve doeleinden worden aangeboden, neem je persoonlijk de verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid. Buteykotraining aanvaardt geen verantwoordelijkheid .

De online Buteykotraining doorloop je gemiddeld in 8 uur. In een tijdsbestek van een maand ben je er 2 uur per week mee bezig. Natuurlijk kun je zelf jouw tijd bepalen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je zelf oefeningen doet. Hiervoor mag je 3 momenten reserveren per dag waarin je ongeveer een kwartier je oefeningen doet.  

LEES MEER

Wanneer er sprake is van serieuze gezondheidsklachten zoals hartklachten, nierfalen, een donororgaan of een pacemaker is het wel mogelijk een Buteykotraining te volgen, maar afhankelijk van je medische situatie kan een individuele training te verkiezen zijn boven de online training. Neem voor deze zekerheid altijd contact op.

LEES MEER

De wereldwijde organisatie Global Initiative for Asthma (GINA) – opgericht in 1993 in samenwerking met het National Heart, Lung and Blood Insititute en de World Health Organisation (WHO) – op Wereld Astma Dag op 6 mei 2014 heeft aangekondigd dat de ademhalingsmethodes zoals Buteyko-methode en de Papworth-methode (een ademhalingsmethode die sprekend lijkt op de Buteyko-methode en in het Papworth Ziekenhuis in Cambridge in 1960 is ontwikkeld) de hoogste onderscheiding hebben gekregen, namelijk de A-status.

De Gina-richtlijnen bevelen de beide ademhalingsmethodes aan als de belangrijkste niet-farmaceutische behandeling.

LEES MEER