Word gezonder door rustiger te ademen

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hoe lang duurt de online Buteykotraining?

Eén van de veelgestelde vragen is hoeveel tijd je kwijt bent om de online training zelfstandig te doorlopen. De meeste mensen zijn er gemiddeld 8 uur mee bezig. In een tijdsbestek van een maand kun je er 2 uur per week aan besteden. Natuurlijk kun je zelf jouw tijd bepalen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je zelf oefeningen doet. In het begin van de training is dit een kwartier per dag, maar dit wordt geleidelijk opgebouwd naar een klein uurtje per dag.

In de ochtend, middag en avond neem je gemiddeld een kwartier de tijd om je oefeningen te doen.

De ademhaling kan helaas niet snel veranderd worden, dat zou voor alleen maar meer spanning zorgen.

Voor de meeste mensen is het nodig om 6 maanden door te gaan met oefeningen voor een optimaal resultaat.

Wanneer je merkt dat je je beter gaat voelen, zal je extra gemotiveerd zijn. Vaak wordt als eerste genoemd dat je meer energie krijgt door de Buteykotraining. Ook beter slapen wordt genoemd, maar ook minder slaap nodig hebben. Dat is in principe tijdswinst

Is de Buteykotraining geschikt voor iedereen?

Bij gezondheidsklachten of medische vragen is het raadplegen van arts de eerste weg. Alleen een arts kan een diagnose stellen.

Hartklachten kunnen soms lijken op hyperventilatieklachten. Onderzoek kan aantonen of er sprake is van hart- of vaatziekten. Indien dat het geval is, is het advies om onder behandeling van een arts te zijn.
Indien alles onder controle is, kun je de Buteykotraining volgen, maar dan niet zelfstandig. Je kiest dan voor een manier waarbij rechtstreeks contact is met een gecertificeerde Buteykospecialist.

Ook wanneer er sprake is van ernstig nierfalen of wanneer je een donororgaan of een implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker) hebt, is het niet de bedoeling om zelfstandig de online Buteykotraining te volgen.
Dit geldt ook voor mensen met COPD met GOLD 3. Soms kan het advies zijn om de training niet te doen. Bij COPD met GOLD 4 zal de Buteykotraining geen effect meer hebben. Medicatie is dan de enige optie om het lijden te verlichten.
Tenslotte kunnen psychische stoornissen de Buteykotraining in de weg staan. In een enkel geval kan in overleg met de behandelend arts besloten worden om toch deel te nemen aan de Buteykotraining met persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde Buteykospecialist.

De Buteykotraining is in principe voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook kinderen kunnen de Buteykotraining. Met de ouder/begeleider wordt met de gecertificeerde Buteykospecialist besproken welke vorm het beste past. Ook voor sommige ouderen is het beter vooraf te informeren welke vorm het beste past. Er is voor iedereen een passende oplossing. Het gaat om je gezondheid en dat is veel waard. Verdiep je goed in de mogelijkheden en laat je informeren. Je kunt de training geheel zelfstandig doen via de online Buteykoteukotraining, maar je kan ook kiezen voor persoonlijke begeleiding. Dit kan online en offline. Daarnaast kun je kiezen of je het individueel wilt of juist in groepsverband. 

Is het effect van de Buteykotraining wetenschappelijk bewezen?

De wereldwijde organisatie Global Initiative for Asthma (GINA) – opgericht in 1993 in samenwerking met het National Heart, Lung and Blood Insititute en de World Health Organisation (WHO) – op Wereld Astma Dag op 6 mei 2014 heeft aangekondigd dat de ademhalingsmethodes zoals Buteyko-methode en de Papworth-methode (een ademhalingsmethode die sprekend lijkt op de Buteyko-methode en in het Papworth Ziekenhuis in Cambridge in 1960 is ontwikkeld) de hoogste onderscheiding hebben gekregen, namelijk de A-status.

De Gina-richtlijnen bevelen de beide ademhalingsmethodes aan als de belangrijkste niet-farmaceutische behandeling.

De erkenning op het hoogste niveau door wereldwijde medische specialisten is een hele grote stap in de goede richting: “The British Guideline on the Management of Asthma 2014” verleent toestemming aan gezondheidsspecialisten in Groot-Brittannië om de Buteyko-methode aan te bevelen, verklarend dat de methode “mag worden beschouwd als hulp om astmasymptomen te beheersen”.

“The Guideline” rangschikt ook de klinische onderzoeken naar de Buteyko-methode met een “A” classificatie, dit betekent dat hoog deugdelijke ondersteunende klinische onderzoeken beschikbaar zijn. 

Al in 1958 is het eerste onderzoek gedaan in een ziekenhuis in Moskou. Het ging hier om een groots opgezet onderzoek naar astmatische kinderen. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het Russische ministerie van Volksgezondheid de Methode erkend.
Tien jaar later, in 1968, werd er onderzoek gedaan aan het instituut voor Longziekten in Leningrad.  Bij 95% van de patiënten met een astmatische aandoening was sprake van een positief resultaat via de Buteyko Methode. 

Sindsdien zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan over de hele wereld (onder andere Australië en Engeland).

Blijf niet zitten met vragen:

Heb je vragen die hier niet beantwoord worden? Neem dan contact op. 

vragen